Sayfalar

Arşiv

2014 Faaliyet Raporu

ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATI YAZARLARI DERNEĞİ 2014 YILI FAALİYET RAPORU
Değerli Üyelerimiz,
Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Derneği Tüzüğü’nün 2. Maddesinin “Amaçlar ve Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri, Derneğin Faaliyet Alanı” fıkralarına uygun olarak 2014 yılında yürüttüğümüz çalışmaları sizlerin bilgi ve onayınıza sunuyoruz. Yaptığımız çalışmaların derneğimize, ülkemize ve Türkçe’nin kullanıldığı bütün bütün coğrafyaya, başta çocuklar olamak üzere tüm insanlığa yararlı olmasını diliyoruz.
Derneğimizin 2014 yılında yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü çalışmalar aşağıda bilginize sunulmuştur:
1. ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATI SEMPOZYUMU :
Derneğimiz tarafından her yıl ekim ayında düzenlenmesine karar verilmiş olan Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu projemizin ilk adımı l. ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATI SEMPOZYUMU, 24-25 Ekim 2014 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
İki gün süren sempozyumda ilk gün altı oturumda 24 bildiri sunulmuş, bir fotoğraf sergisi düzenlenmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sempozyuma maddi destekleriyle katkı sağlamış, Ayrıca İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü katılan öğretmen-lere izni kolaylaştırarak katkıda bulunmuştur.
l. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu’nda; Türkiye, Almanya, Azerbaycan, Özbekistan, Rusya ve Tuva Cumhuriyeti’nden 15 değişik üniversiteden 23 akademisyen, iki sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 8 yazar ve 3 öğretmen tarafından bireysel ve grup çalışması olarak 24 bildirinin sözlü sunumu yapılmıştır.
l. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempoz-yumu’nda; 6 Düzenleme Kurulu Üyesi, 13 Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, 8 Yazarlar ve Çizerler Kurulu Üyesi; 32 Katılımcı görev üstlenmiştir. Sempozyumun yürütülmesi sürecine, 2 Fotoğraf Sanatçısı ile Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Derneğii’nin üyesi yazarlar ile Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri etkin olarak katılmıştır.
Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma değişik branşlardan çok sayıda okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmeni, psikolojik danışmanlık ve rehberlik servisi yöneticisi, yükseköğretim öğrencisi; yazar, çizer, çevirmen, çocuğa yönelik süreli yayınların yöneticileri ve yayıncılar katılmıştır. Özellikle çocuk edebiyatının en önemli muhatabı olan öğrencilerle çocuk edebiyatı ürünleri hakkında okuma, inceleme vb. çalışmaları yürüten öğretmenlerin katılımları, yapılan çalışmanın akademik alanda kalmayıp son muhatap olan çocuğa mesajın taşınmasına zemin hazırlamış olması bakımından çok önemli bir adım olmuştur. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile, Türkçe, edebiyat ve psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin yoğun katılımı sağlanmış ve böylece çocuk edebiyatının sac ayağını oluşturan taraflarca konular irdelenmiştir.
Sempozyum altı oturum halinde düzenlenmiş, oturumlara Türk Çocuk Edebiyatı’nın önemli isimlerine saygı ifadesi olarak Fazıl Hüsnü Dağlarca, Kemalettin Tuğcu, Rıfkı Kaymaz, Barış Manço, Eflatun Cem Güney, Cahit Zarifoğlu’nun isimleri verilmiştir.
l. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, ülkemizde ve başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Türkçe konuşulan coğrafyalarda çocuk ve gençlik edebiyatı kültürünün gelişip yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayacak bilimsel ve sanatsal dönütler sunmuştur. Azerbaycan, Özbekistan, Almanya ve Tuva Cumhuriyeti’nden gelen katılımcıların sundukları bildiriler ve vurguladıkları sorunlar, dillendirdikleri dilek ve temenniler göstermiştir ki bu sempozyumun en büyük katkısı, Türkçe konuşulan ülkeler ile Türkiye arasında ortak bir çocuk edebiyatı oluşturulmasının önemli bir adımının atılmış olmasıdır.
Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatı kültürünün gelişmesi ve başta Türkçe konuşulan ülkeler olmak üzere dünyada bu alandaki gelişmelerin takip edilmesi ve kültürler arası iletişimin sürdürebilmesi için, Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu’nun başlangıçta planlandığı gibi her yıl düzenlenmesi gerekmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı, TRT, RTÜK, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TÜRKSOY, medya kuruluşları, belediyeler gibi görev ve etki alanı çocuk ve gençlerle ilgili olan kurum ve kuruluşların da çocuk ve gençlik edebiyatı alanı hakkında bilgi edinme/bilgi edindirme çalışmalarını önemsemesi bir zorunluluktur.
Sempozyum bildirileri, açış ve kapanış konuşmaları ile sonuç raporu kitap olarak basılmış, ayrıca sitemizde isteyenlerin indirmeleri için pdf olarak yayınlanmıştır.

2. AVRASYA ÇOCUK ŞİİRLERİ ŞÖLENİ :
Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu’yla eş zamanlı olarak her yıl yapılması kararlaştırılan Avrasya Çocuk Şiirleri Şöleni, Medeniyet Üniversitesi Maltepe Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenmiştir.
Şölende altı ülkeden 20 şair, çocuklar için yazılmış şiirlerini okumuş, çocuk şarkılarını seslendirmişlerdir. Ayrıca çocuk sanatçılar da ünlü şairlere eşlik etmiş ve onlarla birlikte sahne almışlardır. Dinleyici olarak katılan çoğunluğu ortaokul öğrencisi çocuklar da şarkılara eşlik etmişlerdir.
l. Avrasya Çocuk Şiirleri Şöleni’ne Anadolu Eğitim Kültür Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı AKSEV ile Osmangazi İHO Müdürlüğü paydaş olarak maddi destek vermişlerdir.

3. AVRUPA ÇALIŞMALARIMIZ :
Türkçe’nin konuşulduğu her yeri çalışma alanı olarak gören bir anlayışla başta Almanya olmak üzere yurt dışında da değişik çalışmalar yürütmekteyiz. Hamburg Başkonsolosu Sayın Mehmet Fatih Ak ve Eğitim Ataşesi Berati Alver’in destekleri ile ortak çalışma olarak Hamburg Üniversitesi kongre merkezinde orada yaşayan çocuklarımıza, anne ve babalarına, öğretmenlerine masal anlattık.
Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Sayın Prof. Dr. Cemal YILDIZ ile Berlin’de gerçekleştirdiğimiz görüşmede Almanya çalışmalarımız hakkında kendileriyle görüş alışverişinde bulunduk. Almanya’daki öğretmen ve öğrencilere yönelik kitap çalışmamızın da örneklerini takdim ettik. Bu görüşmede, oradaki çalışmalarımızın ve etkinlik alanımızı genişletmemizin gerekliliğini bir kez daha anlamış olduk.
Hafen, Wilhemsburg, Mümmelmansberg semtlerindeki okulların birçoğunda çocuk ve gençlerimizle söyleşiler gerçekleştirdik. Hamburg Merkez Camii ve Ayasofya Camii salonlarında Türkçe Bilinci ve Çocuk Edebiyatı konferansları, Ayasofya Camii salonunda ayrıca velilerle bir sunum ve ardından söyleşi düzenledik.
Hamburg merkez kütüphanesinde Türkçe eserler bölümünde çocuk edebiyatı eserlerimiz için 80 kitaplık bir yer tahsisi sağlandı. Norderstedt belediyesine ait şehir kütüphanesinde Türkçe bölümü açılması girişimimiz Sayın Başkonsolos Mehmet Fatih Ak ve oradaki bir bayanın destekleri ile olumlu sonuçlandı. 2015 yılı içerisinde kitap transferlerimiz gerçekleşecek ve yeni eserler gönderdiğimiz sürece devam edecek.
Gazete Hamburg’da bizim için bir sayfa açıldı oradan da çocuk edebiyatı alanındaki yazılarımızı paylaşmaya başladık. Türkçe yayın yapan radyolarda katıldığımız programlarla derneğimizin çalışmalarını duyurduk.
Kendilerine konuk olduğumuz Stadtteilschule Wilhemsburg okulundan 23, Stadtteilschule Mümmelmansberg öğrencilerinden 40 kişilik grupları İstanbul’da ağırladık. Bu gruplara İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Yerebatan Sarayı, Sultanahmet, Ayasofya, Gülhane Parkı ve okul gezileri düzenledik.

4. ÖZE GÜVEN EĞİTİMİ ÇALIŞMALARIMIZ :
Çocuklarımızın özgüven kazanmaları için en önemli şartlardan biri onların güvenebilecekleri bir öze aidiyetlerini geliştirmektir. Bunu gerçekleştirmek amacı ile çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültür ve medeniyetlerini tanımalarını sağlamak için değişik etkinlikler ve projeler uygulamaktayız.
Ünlü bilimler tarihi uzmanı Prof.Dr. Fuat SEZGİN ile Frankfurt ve İstanbul çalışmalarımız üç yıldır aralıksız sürüyor. Prof.Dr. Fuat SEZGİN tarafından yazılan 18 ciltlik İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi isimli ansiklopedinin özeti ve İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ndeki eserlerin kataloğu niteliğindeki 5 ciltlik eserin Türkçe ve Almanca baskılarını pdf formatında sayın hocamızın izni ile CD olarak bastırıp dağıtacağız. Bununla ilgili hocamızın iznini aldık, baskı maliyetleri için kaynak bulunca toplu baskıyı gerçekleştireceğiz. Az sayıda çoğaltmayla müzeyi ziyaret eden öğretmen ve öğrencilerimize bu eseri ulaştırdık.
Almanya’dan gelen Stadtteilschule Wilhemsburg, Stadtteilschule Mümmelmansberg öğrencilerine İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi gezileri düzenledik.
İstanbul’dan birçok okul ve yaz kursunun öğrencilerine İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi gezilerinde rehberlik ettik. Düzenlemesine öncü olduğumuz gezilerde bizim rehberlik desteği veremediğimiz gruplara Kültür Bakanlığı uzmanı Sayın Korkmaz Kılıçoğlu rehberlik etti.
Başta yaşayan bilgelerimiz olmak üzere önemli şahsiyetleri tanıtıcı çalışmalar yapmaya devam ettik. Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu’nda Sezai Karakoç şiirleri ve kitapları sergisi açtık. Çıkarılmasına destek olduğumuz fanzinlerde Rıfkı Kaymaz, Sezai Karakoç, Bestami Yazgan, Fuat Sezgin, Necip Fazıl Kısakürek vb. şahsiyetlerin dosya konusu olarak işlenmesini sağladık.

5. YAZARLAR KÖYLERDE/ANADOLU AYDINLARLA BULUŞUYOR PROJEMİZ
Yazarlar Köylerde/ Anadolu Aydınlarla Buluşuyor Projesi, Türkiye’de bir ilkin, bir yeni başlangıcın miladıdır. Bu sadece yazarla okurun buluşması değildir; bu cami ile okulun, dil ile dinin, öğretmenle imamın buluşmasıdır. Bu proje; bu memleketi ihmal etmiş, bu memleketi tanımamış ya da tanıyamamış bu memleketin aydını ile Anadolu’nun buluşmasıdır. “Türkiye’de geç kalmış bir aydın-halk buluşması” gerçekleşti.
İlk olarak Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Çayarası köydeki 113 öğrenciye köyün camisinde okuma ve yazmanın önemini anlatan bir sunum yaptık. Onlarla söyleştik ve ardından köydeki çocuklar için kitaplarımızı imzaladık. 2013-2014 Öğretim yılında mayıs-haziran aylarında Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Derneğii ile Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin ortak çalışması olarak yazarlarımız köylerde, il ve ilçe merkezinde 33 okulun öğrencileri ile buluştu.
Proje kapsamında köy okullarında; 33 söyleşi, 5 kukla gösterisi, 3 konferans, 2 fotoğraf sergisi düzenlendi. Köy okullarındaki öğrenciler, hediye olarak götürdüğümüz kitaplardan istedikleri birer kitabı seçip yazarlarına imzalattılar. Toplam 7000 kitap öğrencilere yazarından imzalı olarak hediye edildi. Okul kütüphanelerine ise 5000 kitap ve sözlük, 50.000 test vb. doküman hediye edildi.
Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kağızman Kaymakamlığı ve Kağızman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de bu projeye organizasyon ve köylere ulaşım konusunda destek oldular.

6. YAZARLAR OKULLARDA ÇALIŞMALARI:
Derneğimizin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile ortaklaşa yürüttüğü Yazarlar Okullarda Projesi kapsamında İstanbul’da aşağıdaki tabloda belirtilen okullarda etkinlikler düzenlenmiştir.

ANAOKULU KATEGORİSİNDE
YAZAR – ÖĞRENCİ SÖYLEŞİ ETKİNLİKLERİ
YAZAR ADI ETKİNLİĞİN YERİ
Vural Eyikan Hülya Oğuz Anaokulu
Vural Eyikan Küçükyalı Askeri Lojmanları Anaokulu
Vural Eyikan Serpil Şahinoğlu Anaokulu
Vural Eyikan Halit Armay Anaokulu
İLKOKUL KATEGORİSİNDE
YAZAR – ÖĞRENCİ SÖYLEŞİ ETKİNLİKLERİ
YAZAR ADI ETKİNLİĞİN YERİ
Bican Veysel Yıldız Ahmet Rasim İlkokulu
Vural Eyikan Albay Niyazi Esen İlkokulu
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Altay Çeşme İlkokulu
Vural Eyikan Dumlupınar İlkokulu
Bican Veysel Yıldız İbb Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu
Vural Eyikan İsmet Kuralkan İlkokulu
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Kazım Tunç İlkokulu
Bican Veysel Yıldız Küçükyalı E.C.A Elginkan İlkokulu
Bican Veysel Yıldız Mürüvvet Hanım İlkokulu
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Nazmi Duhani İlkokulu
Vural Eyikan Suzan Ahmet Yalkın İlkokulu
Bican Veysel Yıldız Şehit Öğr. Nevzat Akdemir İlkokulu
Bican Veysel Yıldız TEV Abdullah Nezahat Erboz İlkokulu
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Zümrütevler İlkokulu
Vural Eyikan 50 Yıl Besim Kadırgan İlkokulu
ORTAOKUL KATEGORİSİNDE
YAZAR – ÖĞRENCİ SÖYLEŞİ ETKİNLİKLERİ
YAZAR ADI ETKİNLİĞİN YERİ
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Altıntepe İmam Hatip Ortaokulu
Mehmet Akpınar Atatürk Ortaokulu
Bican Veysel Yıldız Celal Avşar Ortaokulu
Bican Veysel Yıldız Cumhuriyet Ortaokulu
Mehmet Akpınar Emine-İbrahim Pekin Ortaokulu
Mehmet Solmaz Feyzullah-Turgay Ciner Ortaokulu
Bican Veysel Yıldız Güzin Dinçkök Ortaokulu
Mehmet Akpınar Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu
Mehmet Akpınar Muhsine Zeynep Ortaokulu
Mehmet Akpınar Mutluhan-Uzunal-Çolakoğlu Ortaokulu
Bican Veysel Yıldız Orhangazi Ortaokulu
Mehmet Solmaz Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu
Mehmet Akpınar Yılmaz Mızrak Ortaokulu
Ali Hakkoymaz Sazlıbosna Ortaokulu

LİSE KATEGORİSİNDE
YAZAR – ÖĞRENCİ SÖYLEŞİ ETKİNLİKLERİ
YAZAR ADI ETKİNLİĞİN YERİ
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Atilla Uras Lisesi
Mehmet Akpınar Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi
Bican Veysel Yıldız E.C.A. Elginkan Anadolu Lisesi
Bican Veysel Yıldız Halit Armay Anadolu Sağlık Mes. Lisesi
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın Halit Armay Lisesi
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın H.Hayrettin Yelkikanat Teknik ve EML
Prof. Dr. Sami Şener Şehit Er Çağlar Mengü Lisesi
Bican Veysel Yıldız Orhangazi Lisesi
Prof. Dr. Sami Şener Maltepe Anadolu Lisesi
Prof. Dr. Sami Şener Mehmet Salih Bal Ticaret Meslek Lisesi
Prof. Dr. Sami Şener Maltepe Ticaret Meslek Lisesi
Bican Veysel Yıldız Kadir Has Anadolu Lisesi
Prof. Dr. Sami Şener Küçükyalı Rezan Has Anadolu Lisesi
Bican Veysel Yıldız Küçükyalı Teknik ve End. Meslek Lisesi
Mehmet Akpınar Maltepe Kız Teknik ve Meslek Lisesi

7. ÇAĞI YETİŞTİRENLERLE ÇAĞIN YETİŞTİRDİKLERİ BULUŞUYOR
İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Kars İl Müftülükleri ve diğer il-ilçe müftülüğü ile yürüttüğümüz bir proje ile Türkiye’de ilk kez yaz tatilinde öğrencilere okumayı sevdirme ve öğrencileri yazmaya teşvik etme çalışması başlattık. Türkiye’de ilk kez tatil zamanında düzenlenen böyle bir okuma seferberliği projesi kapsamında Çocuk Edebiyatı Yazarları İle Öğrenciler, Kur’an kurslarında ve camilerde buluşuyor.
Proje kapsamında 2014 yılı yaz tatili boyunca İstanbul’un Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Beykoz, Fatih, Güngören, Kadıköy, Kartal, Kâğıthane, Maltepe, Sarıyer, Şişli ilçelerinde, Ankara’da, Tekirdağ Çorlu’da ve Kars’ın Kağızman ilçesinde elliye yakın cami ve Kur’an kursunun yaz kursu öğrencilerine söyleşi, konferans ve kukla gösterisi düzenlendi.
Proje; okumayı, yazmayı teşvik eden ve gazeteciliğe, yazarlığa vurgu yapan önemli bir çalışma. Bu proje kapsamında Yaz Kur’an Kursu öğrencilerine yönelik söyleşi programları düzenleniyor. Din eğitimi alan çocuklara dil eğitiminin, Türkçe bilincinin, kitap okumanın ve yazmanın önemini vurgulamak açısından çok büyük etki uyandırıyor. Ayrıca her il ve ilçede yapacağımız etkinlikler öncesinde müftü, imam, kurs hocaları ve diğer din görevlilerine birer sunum yaptık. Bu sunumların, en az öğrenci buluşmaları kadar önemli olduğunu gözlemledik. Din görevlilerinin dil bilinci edinmelerine, çocuk edebiyatından ve onun öneminden haberdar olmalarına katkı sağladığını gördük.
Yazarlığa heveslenen ve yazmayı deneyen çocuklardan gelen yazıları inceleyip onlara öneri ve eleştirilerimizle yol göstermeye devam ediyoruz. Yıl boyunca çocuk ve gençlerden gelen yazıları inceleyerek onlara destek olduk.
Düzenlenen etkinliklere derneğimizin üyesi yazarlardan Bican Veysel Yıldız, Vural Eyikan, Bestami Yazgan, Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, Doç. Dr. Tacettin Şimşek, Prof. Dr. Sami Şener, Mehmet Akpınar, Gülay Sormageç, Hilmi Alıcı, Mehmet Solmaz çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki eserleri ile katıldı.

8. TÜRK MÜZİĞİNİN FARKLI TÜRLERİNDE ÇOCUK ŞARKILARI ÇALIŞMALARIMIZ :
Uzun süreden beri üzerinde çalışmalar yürüttüğümüz, Türk müziğinin değişik türlerinde çocuk şarkıları yazma ve besteleme çalışmalarımız devam ediyor.
Bican Veysel Yıldız ile Vural Eyikan’ın mehter marşı kalıbında çocuk şarkıları çalışmasından güzel sonuçlar aldık. Mehter marşı tarzında bestelenmiş çocuk şarkılarından üç tanesi, ilk olarak yine Bican Veysel Yıldız ile Vural Eyikan’ın ortak çalışması olan Çanakkale Gürbüz Çocuklar kukla oyunu içerisinde seslendirildi. Ortaokul öğrencilerinden ve öğretmenlerinden tam not aldı.
Ozan Mustafa Aladağ ile yürüttüğümüz çalışmayla çocuk şarkıları aşık edebiyatının farklı kalıplarında bestelenmeye başlandı. Bu alanda Türkiye’de bir ilk olan çalışmaya 05 Temmuz 2014 günü başlandı. Dört çocuk şarkısının ilk taslakları hazırlandı. Yaklaşık 10-15 çocuk şarkısı bestelemeyi planlamaktayız. 2015 yılı sonuna kadar albümü tamamlamayı planlıyoruz.
Ülkemizde ilk ve tek Türk Sanat Müziği makamlarıyla çocuk şarkıları çalışmasının sahibi, Gazi Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı Kurucu Müdürü Sayın Prof. Dr. Gülçin YAHYA KAÇAR hocamız ile görüşmelerimiz sürüyor. Değerli hocamız da çalışmalarımıza destek vereceklerini beyan ettiler. İnşallah kendileri ile Türk Müziği Çocuk Şarkıları çalışması yapma onurunu yaşayacağız.
Bu konu ile ilgili olarak yakında Esat KABAKLI hocamızla halk müziği ve özellikle kahramanlık türküleri kalıplarında çalışmalara başlayacağız.
Öyle umuyoruz ki yakın bir gelecekte Türk müziğinin değişik türlerinde çocuk şarkıları yazma ve besteleme çalışmalarımız, yıllarca ihmal edilmiş bir alanın boşluğunu dolduracak. Çocuklarımıza erken yaşlarda müziğimizin farklı türlerini tatma ve tanıma imkanı sunacaktır.
2015 yılı sempozyum programında çocuk şarkıları başlığını açarak bu alanda diğer Türk coğrafyalarında yapılan çalışmalar ve bu alanda uğraş verenlerden haberdar olmak istiyoruz. Bu alandaki yelpazemizi genişlettikten sonra yurtdışından ve yurtiçinden yeni eklenecek isimler ile sempozyum sonrası 2015 yılı sonunda veya 2016 yılı başlarında üniversitelerin müzik bölümlerinin ve konservatuarların da desteğiyle bir zirve planlıyoruz.

9. HER OKULA BİR SÖZLÜK :
Almanya’daki çift dilli okulların Türkçe öğretmenlerine ve Türkiye’deki köy okullarının kütüphanelerine sözlük desteğimiz devam ediyor.
Her türlü etkinliğimiz için gittiğimiz okulların ihtiyaçları durumunda kütüphanelerine Türk Dil Kurumu yayını Büyük Türkçe Sözlük hediye ediyoruz. Okullarımızın söz varlığını geliştirme ve sözlük kullanma çalışmalarına destek oluyoruz. Aynı çalışmayı zaman zaman cami kitaplıkları için de yapıyoruz.

Derneğimiz, edebiyatın ihmal edilmiş alanlarını, edebiyatçının ulaşması gereken hedefleri öncelik bilerek gayretlerini sürdürmektedir. Destek ve teşviklerinizle daha geniş bir alanda daha büyük çalışmalara imza atmak istiyoruz.

ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATI YAZARLARI DERNEĞİ 2014 Yılı Faaliyet Raporunu indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız:
COGEYB FAALİYET RAPORU-2014

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR

Son yorumlar