Sayfalar

Arşiv

I. Sempozyum Açış Konuşması

BİCAN VEYSEL YILDIZ’IN I. ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATI SEMPOZYUMU AÇIŞ KONUŞMASI
Masalsız büyüyen çocukların savaşı büyüyor. Her tarafımız yangın yeri. Dünya adı konmamış bir üçüncü dünya savaşını yaşıyor. Ortalık böylesine yangın yerine dönmüşken, kan ve barut kokusu her tarafı sarmaya devam ederken oturup da çocuk ve gençlik edebiyatını, masalları, ninnileri konuşmak meselenin farkında olmayanlara çok anlamlı gelmeyecektir. Oysa biz biliyoruz ki çocuklar masallarla, ninnilerle, şarkılarla, şiirlerle büyütülseler daha mutlu ve daha huzurlu bir dünya kurulacak.
İsmail Gaspıralı’nın ölümünün 100. Yılında çok anlamlı bir adım olacaktır.
Tuva Cumhuriyetinden, Almanya’dan, Rusya’dan üç ayrı coğrafyadan üç ayrı bildiri geldi. Üç bildirinin ortak bir konusu vardı; Tuvaların çocuk edebiyatı. Dünyada sayısal bakımdan en küçük, alfabesi ve konuşulan ağızları/dilleri en fazla çeşitliliğe sahip ve Sibirya gibi her yönden dünyanın en uzak coğrafyasındaki Türk topluluğu olan Tuvaların çocuk edebiyatına dair endişeler Almanya-Tuva-Rusya-Türkiye hattında bizi bir ortak paydada buluşturuyorsa bu bizim için çok farklı, çok anlamlı bir mesaj taşıyordur. Bu, bizim bu sempozyumu düzenlerken önümüze koyduğumuz en uzun vadeli, en anlamlı kazanım olan “Türkçe konuşulan coğrafyanın ortak çocuk edebiyatının oluşturulmasına ve ortak alfabe hedefine ulaşmaya katkı sağlamak” amacına da bugün daha ilk sempozyumda bir adım attığımızı gösterir.
Biz çocuk edebiyatı yazarları olarak biliriz ki her destan küçük de olsa bir gerçekten doğmuştur ve her masal bir gün gerçek olur. Dün “açıl susam açıl” masaldı. Bugün girdiğimiz kapıların birçoğu artık bu sözü söylemeden açılıyor. Dün “Seksen Günde Devri Alem” masaldı. Bugün iyi planlanmış bir turistik gezidir. Biz yola çıkarken çocuk edebiyatçılarına yakışır şekilde çocuklar kadar saf, çocuklar kadar temiz ve bir o kadar umut dolu başlangıçlar yapacağız. Küçük başlangıçlarımızın zamanla destanlaşması da masallarımızın gerçekleşmesi de mümkün. Ben bu masalın cücesi ya da Keloğlanı, Abdulkerim Dinç’in ifadesiyle “Don Kişot’u” olarak bu salonda sunulan bildirilerde aşılmaz denen sınırları aşacak uçan halıları da gördüm, kaldırılamaz denilen engelleri kaldıracak devleri de gördüm. Buradan aldığımız sinerji ile yarın daha etkin ve daha geniş katılımlı ve yarının dünyasındaki güzelliklere daha büyük katkılar sağlayacak sempozyumlar ve daha büyük buluşmalar için kolları sıvayıp yolumuza devam edeceğiz. Bizim masalların başında en sık tekrarlanan tekerlememizde “Az gittik uz gittik, dere tepe düz gittik, bir de arkamıza baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz” denir. Fakat bütün masallarda ileriye bakılır, ileriye gidilir, ileriye atılıp dağ taş aşılır, ormanlardan geçilir. “Devler yaşıyorsa masallar bitmemiştir.” Çocuklar devleri tanısın diye, kötü yürekli cadıların tılsımına kapılmasın diye birileri masalların iyi yürekli adamları, birileri masalların melekleri, birileri masalların ak saçlı aksakallı şirin güler yüzlü sıradan insanları olmalı.
Bizim masalımızın kahramanları ne iyi ettiniz de üniversitelerin, şehirlerin keşmekeşine rağmen içinizdeki çocuğu yaşatarak çocuk ve gençlik edebiyatı üzerine konuşmaya-konuşturmaya, düşünmeye-düşündürmeye, yazmaya-yazdırmaya, akademik çalışmalar yaptırmaya devam ettiniz. Ne iyi ettiniz de çağrımıza kulak verip buraya geldiniz. Birlikte dağları aşacağız ve çocuklarımız için daha güzel yarınlarda yeni masal ülkelerinde buluşacağız. Hepinizi bir yanı çocuk kalmış yüreklerinizden öpüyorum. Hepinize selam, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.
Sempozyum paydaşımız Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yanımızda olması moral ve motivasyonumuzu artıran en önemli unsurlardan biriydi. Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Faik Kaptan’a ve Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına bu telaşı ve heyecanı bizimle paylaşan şube müdürümüz Sayın Vedat Terlemez’e şükranlarımı sunuyorum.
Sempozyumun öğretmenlere duyurulmasına katkılarından dolayı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Muammer Yıldız’a, Ar-Ge biriminden sorumlu İstanbul İl Milli Eğitim Şube Müdürü sayın Murat Adalı ve ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Sempozyum sürecindeki çalışmalara katkılarından dolayı başta Tacettin Şimşek, Vural Eyikan ve Mehmet Akpınar olmak üzere derneğimizin yönetim kurulu üyelerinin tümüne çok çok teşekkür ediyorum.
l. Avrasya Çocuk Şiirleri Şöleni’ne katılan değerli şairlerimiz Nurullah Genç, Tacettin Şimşek, Ali Hakkoymaz, Gülay Sormageç, Mehmet Akpınar, Mustafa Aladağ, Vural Eyikan, Ahmet Emin Fidan, Sevim Yakıcı, Filiz Çelik Doğru, Ersoy İspir’e; Tuva şiirlerini seslendirecek olan Ekaterina Chamzyryn ve Zhanna Yusha’ya, aynı etkinlikte masal anlatacak olan Yücel Feyzioğlu’na, sazları ile şiirlerimize renk katacak Yaşar Ocaktürk ve Zehra Çelik’e teşekkür ediyorum.
l. Avrasya Çocuk Şiirleri Şöleni’ne paydaş olarak katkı sağlayan AKSEV Vakfı başkanı Bahattin Buğday ve Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Sayın Mustafa Memiş’e, maddi desteğinden dolayı sayın Nail Kotan’a şükranlarımı sunuyorum.
Sempozyuma ev sahipliği yapan Maltepe Belediyesi’ne ve şiir şölenimizin ev sahibi Medeniyet Üniversitesi’ne teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR

Son yorumlar